Solbränna = skit ?

Ulf Wester vid strålningsinstitutet chattade med läsarna om solning

Nettan säger: Jag anser att det är bättre att sola med måtta i ett solarium, utan att bränna sig, istället för att ligga och pressa på stranden där du inte har en aning om vilken styrka det är på strålarna, vilket brukar leda till att man bränner sig...

 

Ulf Wester säger: Det är bättre att inte sola sig brun alls. Varken sol eller solarium är bra att bli brun av. Huden blir inte brun för att den vill vara vacker, utan för att den vill skydda sig mot något skadligt.

 


 

 

 

Solen tar allt fler svenskars liv

Sommar, sol - och hudcancer. Trots att solen är en känd riskfaktor solar svenskarna lika mycket som förut. I år beräknas 500 svenskar dö av elakartad hudcancer, konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.

För många vintertrötta svenskar är solen det självklara resmålet på semestern. Men solandet har en mörk baksida: cancer i huden.

-Trots att svenskarna är väl medvetna om riskerna, så visar forskning att vi inte har ändrat vårt beteende, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap vid Karolinska universitet i Solna.

De senaste 20 åren är hudcancer den cancerform som ökat i särklass mest av alla tumörgrupper. Varje år drabbas runt 40 000 svenskar och av dem får knappt 3 000 diagnosen malignt melanom, vilket är den mest elaka varianten.

-Det beror på solandet, men också på att vi inte går och undersöker hudförändringar i lika hög utsträckning som vi gjorde förut.

Fler män än kvinnor drabbas och ju högre socioekonomisk status, desto större är risken.

Den mest sannolika förklaringen till det, enligt Yvonne Brandberg, är att personer med en god ekonomi också har råd att vara lediga och åka på solsemester.

 


 

 

Många tycker att de ser fräschare ut med lite solbränd hud. Så fort solen tittar fram så vänder vi våra ansikten mot solen för att fånga solstrålarna. Men solens strålar kan också vara skadliga. Här får du råd om hur du solar säkert.

Vill du bli brun utan risk för hudskador eller hudcancer bör du sola försiktigt. Extra försiktig ska du vara om du har mycket ljus hy. Bränner du dig i solen ökar risken för att du ska drabbas av hudcancer senare i livet.

Den bruna färgen är kroppens naturliga skydd mot solens skadliga strålar. Du kan långsamt vänja huden vid solen genom att vara ute mycket under vintern och våren.

Förebygg solskador

  • Barn under ett år ska inte utsättas för sol överhuvudtaget. Håll barn i skuggan i mesta möjliga mån.
  • Undvik att smörja in hela kroppen med solskyddsfaktor på små barn. Välj i första hand heltäckande kläder som solskydd för barn och komplettera med solskyddsfaktor (SPF).
  • Använd solglasögon. Även billiga solglasögon skyddar ögonen.
  • Undvik solen när den är som är mest intensiv mellan klockan 11 och 15. Du kan även titta på din skugga. Är den kortare än du själv är solen stark.
  • Vill du sola, välj förmiddagar före kl 11 eller sena eftermiddagar efter kl 15.
  • Sola korta stunder åt gången och undvik att bli röd.
  • Undvik att använda parfym när du solar. Gäller även Eau de Toilette.
  • Har du anlag för soleksem, var extra försiktig med solen.
  • Använd i första hand luftiga bomullskläder och solhatt som solskydd.
  • Använd solskyddsmedel som ett komplement till kläder. Använd rikligt med solskyddsmedel på de ställen du smörjer in dig.
  • Kom ihåg att smörja in fötter, ovansidan av händerna, på och bakom öronen och vid kanten av badkläderna.
  • Vind, vatten och små lätta moln tar inte bort UV-strålning. UV-strålar tränger igenom vattenytan. Du är därför inte skyddad mot UV-strålning när du badar.
  • Kom ihåg att smörja ett nytt lager med solskyddsfaktor efter att du badat, torkat dig med handduk eller svettats mycket.
  • Kontrollera UV-index regelbundet.
  • När du ska välja solskyddsfaktor - titta på förpackningen och välj en sort som har hög skyddsförmåga mot både UVA och UVB.
  • Söder om Alperna kan man bli bränd även i skugga och mulet väder.

Olika hudtyper

Det pigment som gör huden brun heter melanin. De som lätt blir bruna har anlag för att bilda mycket melanin. De har också ett bättre skydd mot solljus. En ljus och solkänslig hud tål inte hur mycket sol som helst, trots att den har fått färg. En ljushyad person som befinner sig vid ekvatorn behöver alltid skydda huden.

Det finns sex olika hudtyper hos oss människor. Har du ljus hud tillhör du hudtyp 1, 2 eller 3. Dessa hudtyper är de som främst behöver skydda sig mot solen.

Om du har känslig hud och vill se brun ut utan att riskera skador kan du använda olika kosmetiska produkter, som till exempel solpuder och brun-utan-sol-produkter.

Solarium

Solariesolning är konstgjort solande. UV-strålningen från ett solarium utsänder tre till fyra gånger mer UVA-strålning än solen under sommarhalvåret i Sverige. Solariestrålningen är därför inte bättre än solen, bara annorlunda. Den kan till och med vara lika stark som tropisk sol.

Det är en myt att man kan vänja huden i solarium inför sommarsäsongen. Tyvärr kan vi inte träna huden i solarium. Den bruna färg vi får i solarium är ytligare och har inte samma kvalitet som den vi får naturligt utomhus. Färgen du får i solarium är missvisande, eftersom den kan göra att du tror att du har en naturlig solbränna och därmed har ett naturligt skydd. Men brunheten från solariet döljer hudrodnaden man får i solen. Alltså försvinner den normala varningssignalen som talar om att det är dags att ta en paus i solandet. Solariesolning gör inte heller att det bildas D-vitamin i huden.

Att sola i solarium kan öka risken för att drabbas av hudcancer. Det är därför klokt att helt undvika att sola i solarium. Solariestrålning har klassats som cancerframkallande av världshälsoorganisationen (WHO).

För vissa personer är det extra viktigt att helt undvika att sola i solarium:

  • du som är under 18 år
  • du som har många födelsemärken
  • du som har ljus och känslig hy.

Solskydd

Det bästa skyddet är naturligtvis att undvika solen helt eller att använda heltäckande kläder. Men visst kan vi vistas i solen utan att vi utsätter oss för alltför stor risk. Bara vi är försiktiga. Det bästa skyddet är kläder. En vit t-shirt har till exempel solskyddsfaktor sju och jeans solskyddsfaktor 1500. Solskyddsfaktorn är ett mått på hur väl solkrämer och solstift skyddar huden från att bli röd.

Solskyddsmedel kan du använda när du inte kan skydda dig på annat sätt. Använd minst solskyddsfaktor 15. Välj en sort som är vattenfast och som både skyddar mot UVA och UVB. Solskyddsfaktorn försvinner när du svettas, badar eller torkar dig med en handduk. Smörj därför på ofta och mycket. Undvik däremot att smörja in hela kroppen på små barn. Kläder fungerar bättre.

Solglasögon

Med solglasögon skyddar du dina ögon bra mot solens strålning. Även billiga solglasögon blockerar UV-strålning. Välj solglasögon som även skyddar dina ögon från sidan. Undvik solglasögon med blå glas. De ger inte bra skydd. Barns ögon är känsligare än vuxnas. Låt därför även dina barn använda solglasögon.

Solning och läkemedel

Vissa läkemedel kan i samband med solande ge hudrodnader och blåsor som kan leda till pigmentförändringar. Exempel på sådana läkemedel är vissa antibiotika och en del antiinflammatoriska medel. P-piller och östrogen ökar däremot inte solkänsligheten, men kan påverka pigmentet något. Fråga din läkare om du är osäker.

Solsveda

När du har bränt dig har huden fått för mycket UV-strålning. Huden tar skada. Då uppstår en rodnad som kallas för erytem. Man kan säga att solsveda är en slags lindrig brännskada. Huden blir röd, varm och svider. I värsta fall bildas det även blåsor.

Vissa människor kan få soleksem. Det är en överkänslighetsreaktion mot solens UV-strålning.

Visserligen klarar huden att reparera det mesta, men den glömmer aldrig en brännskada. När du blir bränd i solen ökar risken för att du ska drabbas av hudcancer senare i livet. Störst är denna risk om du blir bränd som ung. Solbränna gör också att huden åldras snabbare.

Efter att du blivit bränd i solen är det viktigt att huden får vila från sol tills huden är reparerad. Det kan ta flera dagar.

Läkemedelsråd vid solsveda

Har du bränt dig kan huden kylas med kallt vatten eller med ett kylande liniment. Solsveda kan lindras med hydrokortison som också hjälper mot klådan vid soleksem. Är solsvedan mycket svår kan du ta ett smärtstillande medel.

 

Mycket text, men mycket sanning . Å min hud tillhör den sämsta hudtypen, därför brukar jag passa mig ganska mkt för att va i solen. Ligger helst inte ute o steker, för de händer inget ändå, mer än att jag får kliande svinprickar eller röd hud. :> Å de spelar ingen roll om jag smörjat mig eller inte smörjat mig.
SÅ 50 i solskyddsfaktor är de enda som funkar hyffsat . Å endel smörjer sig inte alls, för då tror dom inte att dom kan bli bruna? Men de blir man om man har rätt hudtyp, endel blir mer , endel mindre, o vissa inget alls.
Finns ju ioförsig bra brun utan sol nu för tiden, så känner man för att se lite brunare ut om man ska på något speciellt, så är de ju bara ställa sig i en dusch. . Man behöver ju faktiskt inte se ut som Björn Ranelid efteråt :D Men gå slänga sig i ett jävla solarium, uuusch skulle aldrig göra de. bli instängd i en burk, då hade jag fått panik. haha.
Men de märker jag bland många, alltid den där tävlingen ' ska vi se vem som e brunast'?
eller så säger man, ska vi se vem som blivit mest brännskadad av solen ? :>
Å så kan jag säga, jag blev född till ett vitt jävla spöke, inte så mkt att göra åt. Men vissa tycker om mig ändå tror jag;) haha.  De va förr när man var yngre, som man va avundsjuk på andra som alltid blev bruna, men nu förtiden bryr jag mig inte. Har viktigare saker för mig än att stirra mig blind på min hud.
Cancern finns ju i släkten ändå, så man behöver ju inte utsätta sig för de mer än nödvändigt iallafall .
HAAA DE

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0